TOP 20 ÁRSAPKÁS RECEPT-ÖTLET, amivel biztos kihúzod a 2022-es évet

0
186
Kép: freepik.com

FRISS LISTA ALAPJÁN Leves, főétel, desszert

Napról napra emelkednek az élelmiszerárak, dübörög az infláció. 2022 novemberétől azonban bizonyos élelmiszereket ársapkával láttak el. Kíváncsi vagy, mik azok az ételek, amiket el tudsz készíteni az árszabályozott hozzávalókból? Cikkünk végére megnyugodhatsz, hiszen fantasztikus ételkompozíciókat varázsolhatsz az asztalra! Mutatjuk a szükség táljainak 20 variációját!

Lássuk, melyek az árszabályozás hatálya alá eső élelmiszerek!

Ezen termékek ára nem lehet magasabb a 2021. október 15. napi árnál:

  • kristálycukor
  • búzafinomliszt (BL 55)
  • finomított napraforgó-étolaj
  • házi sertéscomb
  • csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég
  • ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8% zsírtartalmú tehéntej

Ezen termékek ára nem lehet magasabb a 2022. szeptember 30. napi árnál:

  • tyúktojás
  • étkezési burgonya, az újburgonya kivételével

A következő receptek elkészíthetőek csupán az árszabályozás alá eső élelmiszerekből.

Persze bármelyik étel megbolondítható a saját háztartásunkban megtalálható fűszerekkel és egyéb összetevőkkel.

Lássuk az ötleteket!

ELŐÉTEL

  1. Kovászos kenyér csirkepástétommal

Hozzávalók a kenyérhez:

  • 120 g kovász
  • 2 dl langyos víz
  • 300 g búzafinomliszt (BL 55)
  • 3 ek finomított napraforgó-étolaj
  • só ízlés szerint (1ek.)

Elkészítés:

A kovász készítését már Szabadfi Szabitól, a péktől nagyon jól megtanulhatta az ország korábban, de ha valaki lemaradt, akkor még kielégítheti tudásszomját az alábbi videó alapján.

A kovászt és a vizet összekeverjük, majd az összes hozzávalót összedolgozzuk. Ha lágy tésztaállagú a keverékünk, akkor gombócot formálunk belőle, s kis olajjal megkenjük a gombócunkat, majd lefedve, lehetőség szerint meleg helyen pihentetjük a tésztánkat 10-15 percig. Ezután széthúzzuk a gombócot, azt félbehajtjuk, majd a másik irányba is megismételjük a mozdulatot. Egy fél óra pihentetés után ismét hajtogatunk. Újabb egy óra pihenés után bemetszéseket végzünk a kenyér tetején, ekkor már láthatjuk, hogy az eléggé levegős, vagy további pihenésre van szüksége. Minél tovább kelesztjük kenyerünket, annál jobb!

A sütésnél arra kell figyelni, hogy először jó magas, 250 fokos hőmérsékletet állítsunk be a sütőn, ekkor történik ugyanis a kéregképződés. Ennél a lépésnél beleönthetünk egy pohár vizet a sütőbe, jót tesz neki! A kevésbé lendületes konyhai mozdulatokat kedvelők akár be is tehetnek egy pohár vizet a sütőbe. 10 perc után vegyük le a hőmérsékletet 180 fokra, és további 30-40 percig süssük a kenyeret, amíg az szép aranybarnává nem válik.

Hozzávalók a csirkepástétomhoz:

  • 300 g csirkemell
  • ízlés szerint kevés ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8% zsírtartalmú tehéntej
  • néhány csepp finomított napraforgó-étolaj
  • só ízlés szerint
  • fűszerek ízlés szerint

Főzzük, vagy pirítsuk meg a csirkét. A kihűlt húst tegyük be az aprítóba néhány csepp olajjal, kis tejjel és fűszerezzük ízlésünknek megfelelően.

LEVESEK

2. Húsleves házi cérnametélttel

Hozzávalók a leveshez:

  • 500 g csirke far-hát/csirkehát/csirkefar/csirkeszárnyvég vegyesen
  • 500 g burgonya
  • só ízlés szerint

Elkészítés:

Tegyük fel főni a húsokat, minél tovább főnek, annál finomabb és tartalmasabb lesz a levesünk. Ha már megfőttek a húsok, szedjük le a leves tetejéről a habot, s rakjuk bele a krumplit. Természetesen az alaplevünket dúsíthatjuk petrezselyemmel, hagymával, répával, karalábéval, zellerrel, s adhatunk hozzá borsot is. Ha a zöldségek megfőnek, szedjük ki őket a levesből.

Hozzávalók a cérnametélthez:

  • 1 tojás
  • 100 g búzafinomliszt (BL 55)

Elkészítés:

Gyúrjuk össze a lisztet a tojással. Ha könnyen gyúrható állagúvá válik, vagy használjunk tésztagépet vagy nyújtsuk ki nagyon vékonyra sodrófával és vágjuk fel vékony darabokra. Ha a tésztánk túl kemény, kis vízzel mindig lágyíthatjuk. Ha túl lágy, akkor pedig liszttel sűríthetjük.

További leves-ötlet

3. Krumplileves gazdagon

Szintén megoldható néhány alap összetevőből, de persze lehet akár végtelenségig is bonyolítani.

FŐÉTELEK

4. Házi tortellini csirkepástétommal

Hozzávalók a tortellinihez:

  • 200 g búzafinomliszt (BL 55)
  • 2 tyúktojás
  • 100 g csirkehús
  • finomított napraforgó étolaj
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

A töltelékhez elkészítjük a húskrémet az előételnél leírt módon.
A tésztához összegyúrjuk a tojást a liszttel, majd tésztagéppel, vagy sodrófával kinyújtjuk azt. Egyenlő méretű négyzeteket vágunk ki (kb 4×4 cm). Egy tortellinihez két lapot használunk fel, az egyikre ráhelyezzük a csirkepástétomot, majd a tetejére tesszük a másik lapot. A tészta széleit villával lenyomkodjuk, így összetapasztva a két tésztaréteget. Vizet forralunk, ezt sózzuk, majd mikor forr, akkor beledobjuk a tésztát, s két perc alatt megfőzzük.

További főétel-ötletek

5. Csirkepörkölt nokedlivel
6. Ropogós csirkeszárnyak burgonyapürével
7. Házi tortellini csirkepástétommal
8. Omlós csirkemell besamell mártással, tagliatelle tésztával
9. Sertéscomb steak burgonyával
10. Tócsni
11. Sertés húsgolyó sült burgonyával
12. Sült sertéskocka pirított burgonyával
13 Sertéscomb egészben főtt burgonyával
14. Rakott krumpli csirkehússal

Desszert-ötletek

15. Piskóta
16. Muffin
18. Palacsinta
19. Fánk
20. Gofri

+ 1 tuti tipp a desszertekhez

Mindegyik desszerthez készíthetünk karamell-öntetet!

Hozzávalók:

  • 150 g kristálycukor
  • 260 ml meleg ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8% zsírtartalmú tehéntej

Elkészítés:
Karamellizáljuk a kristálycukrot (alacsony hőmérsékleten, nem kavargatva). Mikor az összes cukorkristály elolvadt, öntsük hozzá a meleg tejet apránként, óvatosan. Készen is vagyunk. Hűlés után üvegbe kiöntve tárolhatjuk a hűtőben.

Mint az látható, rengetegféle ételt el lehet készíteni kizárólag ársapkás termékek felhasználásával! Jó étvágyat! Jó ötleteket!