A szószkirály, Diczkó lászló könyve kötelező olvasmány, nem csak chili-fanoknak.

Egyszerre gasztronómia és irodalom, egyszerre csípős és változatos. Ki írhatna szebben és őszintébben az erős paprikák diadaláról, mint Diczkó László, a magyar chili pápa – a legismertebb chilivilágbajnok (World Hot Sauce Awards, 2017) és termesztő, a Spirit of Attila szószok atyja? Vegyétek, egyétek,  olvassátok!

szellmemi-chili

“A fajon belüli elképesztő változatosság számos izgalmas chilivel ismerteti meg a termesztőt és a fogyasztót egyaránt, de számomra van egy fajta, amely meghatározó! Amiről már mindenki (na jó, legalább is sokan) hallott, amiről többünknek van egy sztorija: ez pedig a Szellem chili! 2007-2011-ig Guinness világrekorder, mint a legcsípősebb paprika a világon 1,041,427 SHU értékkel úgy, hogy abban az időben nagyjából mindentől kétszer erősebb volt!

 Na, ez a Szellem chili!

Ez az anyag egy megelőző etimológiai analízist, majd egy kísérleti állomány morfológiai vizsgálatsorozatát, és az azokból levont következtetéseket írja le. Kísérletet teszek a különféle Szellem chili változatokat eredeti termőhelyükhöz rendelni.

Folyamatosan íródott, és a kezdetnél még nem lehetett tudni, milyen eredményre fogok jutni az összegzésnél. Éppen ezért, ahogy gyarapodott az ismeret, úgy kellett néha-néha visszalapozni és módosítani, korrigálni, finomítani a kéziratot. Voltak nehezebb, izgalmasabb időszakok, amikor a növénytermesztés „szépségei” majdnem elgáncsolták a projektet, de a végére már kifejezetten érdekessé vált számomra.” – írja könyvéről a szerző.